Wat is Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 (Wi-Fi 802.11ax) is de nieuwste standaard voor draadloos internet. Deze nieuwe wifi-technologie zorgt voor hogere snelheden en een betere stabiliteit en bereik.

Waarom is dit belangrijk?

Voor het Internet of Things (IoT) is veel bandbreedte nodig vanwege alle verbonden horloges, huishoudelijke apparaten en auto's. De oplossing is Wi-Fi 6, doordat het de bandbreedte beter verdeelt bij het ondersteunen van meerdere apparaten. De maximale snelheid is ook verhoogd en de verbinding is stabieler, zodat meerdere gebruikers tegelijk kunnen streamen, gamen en werken.

Wat zijn de voordelen?

Wi-Fi 6 heeft diverse voordelen. Zo heeft Wi-Fi 6 capaciteit voor vier keer zoveel verbonden apparaten als Wi-Fi 5, biedt het snelheden tot 9,6 Gbps (vergeleken met 6,9 Gbps bij Wi-Fi 5) en zorgt het ervoor dat de batterijen in je mobiele apparaten aanzienlijk langer meegaan. Tot wel zeven keer langer.

Dankzij de allernieuwste technologie kan de hele familie tegelijkertijd surfen, met uitstekende dekking binnenshuis en in de tuin.

De zomer is een tijd van gezelligheid en afspreken, maar als de hele familie bij elkaar in huis zit, heeft de technologie het soms moeilijk. De een wil voetbal kijken, de ander wil gamen en nog weer iemand wil Netflix kijken – dan is de kans vrij groot dat je oude breedbandrouter het zwaar krijgt. Online games, HD-films en online surfen zorgen ervoor dat je draadloze thuisnetwerk steeds krachtiger moet worden.

Maar hoe zorg je dan voor een perfect wifi-signaal in je hele huis en tuin? Vaak is een zogeheten meshnetwerk de ideale oplossing. Dit is een compleet systeem dat dankzij verschillende access points overal voor een perfect signaal zorgt.

Een meshnetwerk bestaat uit nodes die op handige locaties worden geplaatst, zodat ze onderling het verkeer kunnen delen en het signaal kunnen verspreiden over een groter gebied. Aangezien de nodes met elkaar samenwerken om een naadloos netwerk te creëren, merk je niet eens dat je apparaat overschakelt van de ene naar de andere node. Meshsystemen worden meestal als pakket met twee of drie nodes verkocht. Het systeem kan later nog worden uitgebreid als je familie groter wordt of als je groter gaat wonen.

Bijna alle grote producenten hebben hun eigen meshnetwerk. Ze zijn vrij eenvoudig te installeren en bieden prima dekking en prestaties. Je hoeft geen netwerkexpert te zijn om zo'n systeem te installeren en je hoeft ook niet allerlei kabels te trekken – als je alle stappen goed uitvoert, regelt het systeem het allemaal zelf.

Het aansturen van zo'n meshnetwerk gebeurt meestal via een app of online. Het sleutelwoord is eenvoud, maar voor iedereen die een wifi-ervaring op maat wil, zijn dit soort systemen altijd voorzien van slimme functies zoals parental control (ouderlijk toezicht), schematische pauzes en de mogelijkheid om te bepalen welke apparaten voorrang krijgen.

Netgear Orbi

Een van de meest populaire meshsystemen is Orbi van Netgear. Dit systeem kan ook worden gebruikt als je je huidige router wilt vervangen of als aanvulling op je router voor een betere dekking in huis. Een van de eenheden doet dienst als router en vervolgens kun je meerdere satellieten naar behoefte toevoegen. Orbi Voice heeft ingebouwde ondersteuning voor Amazon Alexa, zodat je slimme apparaten in huis kunt aansturen met behulp van je stem. Het Orbi-meshsysteem is vooral interessant als je goede wifi-dekking in de tuin wilt, aangezien Netgear een satelliet heeft die je buitenshuis kunt monteren.

Covr D-Link

Een ander meshnetwerk is COVR van D-Link. COVR wordt als twee- of driedelige set verkocht en is herkenbaar aan de driehoekige nodes. Je installeert het systeem met de app en zodoende creëer je een slim draadloos netwerk met dekking in je hele huis. Als je groter gaat wonen, kun je je systeem uitbreiden met tot wel acht satellieten en dankzij de ingebouwde parental control kun je limieten en regels instellen.

Velop Dual-Band AC1200

Het Linksys-meshsystem Velop Dual-Band AC1200 Mesh Wi-Fi system VLP0103 is verkrijgbaar in sets met twee of drie nodes die samen in je hele huis zorgen voor een sterk wifisignaal. Je installeert het systeem binnen enkele minuten, dankzij de Linksys-app die je zelfs kunt gebruiken om opties voor de hele familie in te stellen. Het systeem maakt gebruik van dual-bandtechnologie, wat betekent dat het ondersteuning biedt voor 2,4 GHz en 5 GHz.

Deco M9

Het meshsysteem van TP-Link heet Deco M9 is een aantrekkelijk geprijsd en gemakkelijk systeem voor thuisgebruik, dat je eenvoudig kunt uitbreiden met meerdere satellieten. De installatie en instellingen regel je allemaal met de app die automatisch zoekt naar nieuwe nodes. Via de app heb je ook toegang tot parental control, de mogelijkheid om de bandbreedte te verdelen en uitgebreide beveiligingsfuncties.

Netgear Nighthawk

Als alternatief voor een meshsysteem kun je ook kiezen voor zogeheten 'range extenders' of 'repeaters', waarmee je eenvoudig het bereik van je netwerk vergroot. Voorbeelden van repeaters zijn bijvoorbeeld de topklasse Netgear Nighthawk X6S Tri-Band Extender EX8000 of de wat eenvoudiger Netgear EX2700 N300 WiFi Range Extender die je beide gewoon in het stopcontact kunt steken.