Ben je ook uitgekeken op de spellen die je in de kast hebt liggen en vind je het huidige aanbod aan spellen ook niet je-van-het? Binnenkort kun je jezelf weer verheugen op een aantal leuke spellen die dit jaar worden uitgebracht. Natuurlijk mag daarbij de juiste uitrusting zeker niet ontbreken! Alles wat je nodig hebt om de nieuwste games te kunnen spelen kun je hier vinden: een draadloze muis, een ergonomische gamestoel, een goede headset of een hoge resolutie beeldscherm. Let the game begin!

PC / Laptops

Veel mensen waarderen de eenvoud van het aansluiten van een spelconsole op de tv, het vastpakken van de controller en achterover leunen op de bank. De spelcomputer heeft echter nog een aantal andere voordelen, waarvan de grootste is dat er nauwelijks beperkingen zijn aan de prestaties die u kunt behalen.

Als u een gloednieuwe spelcomputer gaat kopen, moet u allereerst beslissen of u in een laptop of een desktopcomputer wilt investeren. In het verleden waren desktopcomputers de eerste keuze van de computerspeler, maar de laatste tijd zijn de laptops zo krachtig geworden dat meer mensen ze als een alternatief zien.

De voordelen van desktopspelcomputers zijn dat u over het algemeen meer prestaties krijgt per geïnvesteerde euro en dat u betere mogelijkheden heeft om uw computer te upgraden door componenten zoals grafische kaarten, processor en intern geheugen te vervangen.

Het grootste voordeel van gaming-laptops is dat ze veel gemakkelijker mee te nemen zijn. Veel mensen die een laptop kiezen om te gamen, schakelen het scherm, toetsenbord en muis in wanneer ze thuis zijn en dan wordt de ervaring hetzelfde als op een desktopcomputer. Het grootste nadeel van laptops is dat ze niet in dezelfde mate kunnen worden opgewaardeerd als desktopcomputers en daarom hebben ze een kortere levensduur.

Bij het beslissen hoe sterk een spelcomputer voor u moet zijn, kunt u zich baseren op wat u voor games wilt spelen, in welke resolutie u wilt spelen en hoe geavanceerd grafisch u wilt zijn.

Een goede oplossing voor wie het beste van twee werelden wil, is om een externe grafische kaart op de laptop aan te sluiten om meer stroom te krijgen bij gebruik thuis. Hiervoor moet u de grafische kaart installeren in een chassis dat op uw computer wordt aangesloten met Thunderbolt 3.

Keyboards / Muizen

Hoewel steeds meer computerspelers de handcontroller als een alternatief zien, kun je gerust zeggen dat het toetsenbord en de muis nog steeds de beste vriend van een gamer is. Andere randapparatuur die uw game-ervaring kan verbeteren, is een goede headset en een echt comfortabele gamingstoel.

Monitoren

De eerste computermuis werd al in de jaren 60 uitgevonden, maar sindsdien is er veel gebeurd. Welke gamingmuis u kiest, is heel erg een kwestie van smaak. Factoren die uw muiskeuze kunnen beïnvloeden, zijn of u rechtshandig of linkshandig bent, wat u voor type spel speelt en hoe u de muis vasthoudt. Als u geavanceerde strategie- of rollenspellen speelt, zijn er muizen met ongeveer 20 knoppen. Als u daarentegen first-person shooters speelt, wilt u waarschijnlijk een meer uitgeklede variant om fouten in het heetst van de strijd te voorkomen.

In het verleden waren vrijwel alle gamingmuizen met een kabel verbonden, maar omdat de draadloze technologie is verbeterd, hebben de draadloze muizen hun weg gevonden naar de harten van meer en meer gamers.

Iets anders dat de werking van de muis beïnvloedt, is de muismat. Deze zijn verkrijgbaar in alle mogelijke maten en uitvoeringen om u te helpen het model te vinden dat bij u past. Moet hij knipperen? Of misschien het hele bureau bedekken?

Toetsenbord

In de kantooromgeving zijn draadloze toetsenborden al lang ingeburgerd, maar als het gaat om gamingtoetsenborden hebben de meeste mensen nog steeds een snoer. Dit komt vooral omdat computerspelers afhankelijk zijn van een andere snelheid en precisie en ze niet willen riskeren dat de verbinding op cruciale momenten wordt verbroken.

Iets anders dat veel gamingtoetsenborden gemeen hebben, is ingebouwde verlichting. Individueel verlichte toetsen in alle kleuren van de regenboog zijn niet alleen heerlijk, maar ook handig bij het spelen in het donker en als u snel de juiste toets moet vinden.

Welk toetsenbord het beste is voor uw game-ervaring is heel persoonlijk. Er zijn alles van dunne en uitgeklede toetsenborden tot grote reuzen met veel speciale knoppen. Veel gamers geven de voorkeur aan mechanische toetsenborden omdat ze lang meegaan, robuust zijn en een beter gedefinieerd gevoel geven wanneer u op de toetsen drukt. Welke mechanische schakelaar u kiest, heeft onder andere invloed op de weerstand die nodig is om de toetsen in te drukken, hoe ze voelen en hoe ze klinken.

De laatste tijd hebben meer en meer fabrikanten geïnvesteerd in onopvallende mechanische toetsenborden. De voordelen hiervan zijn dat u de precisie, duurzaamheid en het gevoel van de mechanische toetsen in een slanker formaat krijgt.

Gamingstoelen

Als u vele uren achter uw computer gamet, is een ergonomische speelstoel een must. Deze hebben vaak een ontwerp dat past bij de geest van raceauto's - maar bovenal zijn ze zeer aanpasbaar en comfortabel gemaakt tijdens lange gamesessies met stevige armleuningen en hoge, gevoerde rugleuningen. Gamingstoelen zijn verkrijgbaar in allerlei prijsklassen en looks, zodat u een variant kunt vinden die bij u en uw gamestijl past.

Audio

Goed geluid verbetert empathie in zowel film als games. Er zijn veel verschillende computerluidsprekers om uit te kiezen, maar tegenwoordig spelen de meeste mensen met zogenaamde gaming-headsets, dat wil zeggen speciale koptelefoons die zijn aangepast voor gaming.

Een goede headset met volledige of gedeeltelijke covers biedt een optimale balans tussen geluidskwaliteit en comfort, zelfs tijdens lange gamesessies. Als u veel first-person shooters speelt, kan het de moeite waard zijn om te gaan voor een headset met 5.1- of 7.1-geluid omdat het meerkanaals geluid het gemakkelijker maakt om te horen waar de tegenstanders zijn. Gamingheadsets worden vaak via een kabel met de computer verbonden, maar draadloze varianten komen steeds vaker voor.

Een ander voordeel van het gebruik van gamingheadsets is dat ze meestal een ingebouwde microfoon hebben. Als u echter streamt en uw kijkers het best mogelijke geluid wilt geven, is het misschien de moeite waard om in een externe microfoon te investeren. Blue is een van de meest populaire fabrikanten met zijn USB-microfoons, maar tegenwoordig hebben verschillende fabrikanten de trend gevolgd. Als u altijd een koptelefoon heeft gehad zonder microfoon, heeft Antlion zijn ModMic die op de koptelefoon kan worden gemonteerd.

Monitoren

Zelfs als de computer de kern van de game-ervaring is, moet u het belang van het scherm niet onderschatten. Het is tenslotte waar u het meest naar zult kijken. Zelfs als u een gaming-laptop heeft, kunt u een betere game-ervaring krijgen door een extern scherm aan te sluiten.

Bij het kiezen van een scherm moet u rekening houden met drie dingen: schermgrootte, resolutie en verversingssfrequentie. Als u voornamelijk snelle first-person shooters speelt, wilt u misschien een kleiner scherm voor het best mogelijke overzicht, maar voor filmische avonturengames past een brede 32-inch beter. Wanneer u naar schermen groter dan 30 inch begint te kijken, kan het een voordeel zijn als het scherm enigszins gebogen is, zodat u een goed overzicht krijgt. Grotere schermen, zoals de 49-inch die verschillende fabrikanten hebben gelanceerd, zijn in principe altijd gebogen.

4K-resolutie is min of meer de standaard in de tv-wereld geworden, maar omdat game graphics met hoge resolutie veel computervermogen vereisen, hebben gameschermen meestal een Full HD-resolutie of QHD-resolutie (2.560 x 1.440 pixels).

De verversingssnelheid, dat wil zeggen hoe vaak de afbeelding elke minuut wordt bijgewerkt, kan ook variëren. We raden een verversingssnelheid aan boven 144Hz voor games, omdat deze een zachtere beeldupdate biedt. Sinds kort verschijnen er steeds meer schermen met 240 Hertz.

Als u veeleisende games in hoge resolutie speelt, is het misschien de moeite waard om op zoek te gaan naar een scherm dat de synchronisatietechnologie ondersteunt die uw grafische kaart gebruikt. Als u bijvoorbeeld een grafische kaart van Nvidia hebt, moet u een scherm aanschaffen dat G-Sync ondersteunt.

Randapparatuur

Een van de grote voordelen van een desktop-spelcomputer is dat u processors, geheugen, opslag, grafische kaarten en andere componenten kunt vervangen om het een langere levensduur te geven.

Naarmate de graphics geavanceerder worden, moet u uw computer regelmatig bijwerken om de nieuwste games in hoge resolutie te blijven spelen zonder de kwaliteit van de graphics te verlagen. De afzonderlijke componenten worden ook interessant wanneer u uw eigen computer bouwt.

Velen die ervoor kiezen om op desktops te spelen, doen dit om de computer te upgraden door van grafische kaart te wisselen of meer intern geheugen te installeren. Als het gaat om processors, is Intel nog steeds de meester, maar AMD wint voortdurend nieuw terrein met zijn Ryzen-platform.

Het upgraden van een gaming-laptop is moeilijker, maar niet onmogelijk. Een goede optie voor iedereen die de nieuwste grafische kaarten wil kunnen gebruiken, is om de kaart in een extern chassis te installeren dat op de computer wordt aangesloten met Thunderbolt 3.

Games & Consoles

Is er iets beters dan op de bank kruipen met een prachtig avonturenspel?