Gamingschermen

Als je een desktop gamingcomputer hebt, moet je natuurlijk ook een monitor hebben, zodat je kunt zien wat je doet.

Maar het kan ook een goed idee zijn om een extern scherm voor je laptop te kopen. Tenminste als je je laptop, ondanks de draagbaarheid, gewoon op één plek gebruikt. Het scherm in je laptop is op het gebied van ergonomie een minder goed idee en daarnaast zijn laptopschermen vaak minder geschikt voor gamen.

Gamingschermen

Afmetingen

Een van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden als je een scherm koopt, zijn de afmetingen, want groter is niet altijd beter. Een groot scherm is natuurlijk erg mooi en het ziet er geweldig uit, maar het is nog belangrijker dat je op de juiste afstand van je scherm zit. Als je te dicht op een groot scherm zit, bewegen je ogen te veel heen en weer. Dit is lastig en je kunt vaak minder snel reageren. Als je op de juiste afstand zit, is dit echter geen probleem, dus houd er bij het kopen van een scherm rekening mee hoe je gamingplek eruit ziet.

Resolutie

De resolutie van het scherm is enorm belangrijk en een hogere resolutie is meestal beter. Dan heb je echter wel een grafische kaart nodig die alle pixels kan weergeven, zonder dat je computer trager wordt. Op een scherm met een hogere resolutie dan een gewoon scherm van dezelfde afmetingen, zie je meer details. Je gamingsscherm moet ook wel een hogere resolutie hebben, omdat iedere pixel anders zo groot wordt, dat het er niet uitziet. Als je echt een hoge resolutie wilt, kijk dan eens naar een UHD-scherm of 4K-scherm.

Paneeltype

Er zijn verschillende soorten panelen voor computerschermen, waarvan TN-panelen en IPS-panelen de twee meest voorkomende zijn. IPS-schermen hebben een goede kleurweergave en kijkhoek, waardoor ze goed zijn voor beeldverwerking, fotobewerking en dergelijke. TN-schermen zijn meestal goedkoper en vaak ook beter voor gamers omdat ze een snellere responstijd hebben. Er zijn natuurlijk ook snelle IPS-panelen en dan krijg je het beste van twee werelden, als je het je kunt veroorloven.

Verversingssnelheid

Het is belangrijk dat je scherm een hoge verversingssnelheid heeft, zodat alles zo vloeiend mogelijk in beeld komt. Je kunt spelen op een scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz, maar dat is ook wel echt het minimum. Tegenwoordig hebben alle serieuze gamingmonitoren een verversingssnelheid van 144 Hz of meer en ondersteunen ze G-Sync of Freesync. Schermen met deze technologieën koppelen de verversingssnelheid aan het aantal frames per seconde van je game en grafische kaart, wat zorgt voor aanzienlijk betere prestaties. Zorg er echter voor dat je grafische kaart dezelfde technologie ondersteunt.

Overig

Houd er rekening mee dat je je scherm zo neerzet dat je er goed voor zit en dat het ook goed op je bureau past. Informatie over hoeveel je een scherm kunt kantelen, vind je in de specificaties.

Qua poorten zijn er diverse mogelijkheden en het is nooit verkeerd om meerdere soorten aansluitingen te hebben. Meestal is het echter voldoende dat je een DVI-, DisplayPort- of HDMI-ingang hebt en de juiste videokabel om alles te laten werken.

Sommige schermen werken ook als USB-hubs, wat handig kan zijn als je het scherm met een laptop gebruikt. In dit geval kun je een toetsenbord, muis en meer aan het scherm koppelen en alleen een kabel op de computer aansluiten als je aan een bureau wilt werken.

25” – 27”

23” – 24”