Computeronderdelen

Hier hebben we verschillende soorten computeronderdelen voor je gamingcomputer verzameld, zoals processors, geheugen, opslag, grafische kaarten en meer.

Of je nu op zoek bent naar onderdelen om je huidige computer te upgraden of om een volledig nieuwe gamingcomputer te bouwen, dan ben je hier aan het juiste adres.

Computeronderdelen

Grafische kaart

De basis van een grafische kaart bestaat uit een grafische processor en de twee grootste fabrikanten zijn AMD en NVIDIA. Daarnaast zijn er ook veel fabrikanten van grafische kaarten die de grafische processors van NVIDIA en AMD gebruiken, waaronder Asus, Gigabyte en Sapphire. De processor is de basis van de kaart, maar sommige fabrikanten bouwen extra functies in, waardoor ze soms meer uit een processor kunnen halen dan anderen.

Bekijk alle grafische kaarten voor gaming

Nvidia GeForce RTX 3070

Nvidia GeForce RTX 3080

Nvidia GeForce RTX 3090

AMD Radeon RX

Processors

De processor is het brein van de computer en het onderdeel dat de meeste invloed heeft op de prestaties. Als je een computer bouwt, moet je een processor kiezen die aan jouw behoeften voldoet. Nummer twee op de lijst van belangrijke componenten is echter ongetwijfeld de grafische kaart.

Hoe snel is de processor?

Hoe snel een processor is, wordt door de klokfrequentie gemeten en deze wordt uitgedrukt in gigahertz (GHz). Maar dat is om twee redenen niet de hele waarheid. Verschillende processors hebben in de eerste plaats verschillende cores en hoe meer cores hoe beter. Ze zijn ook op verschillende manieren gebouwd en hebben verschillende functies die beïnvloeden hoe snel ze eigenlijk zijn, maar het aantal cores en de klokfrequentie geven wel een indicatie.

Bekijk alle gamingprocessors

Verschillende soorten processors

Hoe processors van elkaar verschillen en hoe ze zich onderscheiden kan aan de hand van de drie processorseries i3, i5 en i7 van Intel worden geïllustreerd. Er zijn bijvoorbeeld i5-processors en i3-processors met hetzelfde aantal cores en dezelfde klokfrequentie maar met zeer verschillende prijskaartjes en prestaties. Dat komt omdat een i5-processor geavanceerder is dan een i3-processor en daarmee een aantal voordelen biedt. Voor een spelcomputer wil je natuurlijk een echt krachtige processor, maar omdat veel ligt aan de grafische processor, is het niet altijd nodig om de absolute beste en duurste processor hebben.

Een i7-processor tegenover een i5 biedt bijvoorbeeld niet zoveel prestatieverbetering voor games als voor CAD-toepassingen en vergelijkbare toepassingen. Echter, als je het beste van het beste wilt, is het nog steeds de voor de hand liggende keuze. Iets anders wat je zou kunnen kopen is een processor met ontgrendelde cores waarmee je kunt overklokken.

Intel Coffee Lake processors

Intel Kaby Lake processors

AMD Processors

Moederbord

Het kiezen van het juiste moederbord is enorm belangrijk omdat het bepaalt welke andere dingen je op je computer kunt gebruiken. Als je niet weet welke kaart geschikt is voor jou, helpen we je hieronder de juiste te kiezen.

Processor, geheugen en harde schijven

Een moederbord is uitgerust met verschillende interne verbindingen die bepalen welke andere dingen je op je computer kunt gebruiken. Het allerbelangrijkste is welke socket het moederbord heeft, omdat het bepaalt welke processor je kunt gebruiken. Zoek daarom uit welke processor je moet hebben of al hebt voordat je je moederbord koopt en het is niet genoeg om alleen maar te weten of het een Intel- of AMD-processor is.

Daarnaast moet je kijken naar het type geheugen, aan hoeveel geheugenmodules het moederbord ruimte biedt en hoeveel SATA-kanalen beschikbaar zijn, aangezien dit bepaalt hoeveel harde schijven je kunt aansluiten.

Bekijk alle gamingmoederborden

PCI-slots en vormfactor

De meeste moederborden en processors hebben tegenwoordig ingebouwde circuits voor grafische afbeeldingen, audio en netwerken. Maar je hoeft deze dingen niet gebruiken als je op je computer wilt gamen. In plaats daarvan, moet je kijken welke upgrademogelijkheden je moederbord heeft in de vorm van PCI-Express-slots. Deze wil je namelijk gebruiken om betere grafische kaarten, geluidskaarten enz. in je computer te bouwen. Dit zijn ook de aansluitingen die je gebruikt om bijvoorbeeld het aantal USB-poorten waarmee je computer is uitgerust uit te breiden. Een ander ding dat erg belangrijk is om te kopen is een moederbord dat past in de beoogde computerbehuizing. Lees daarom goed voor welke soorten kaarten de behuizing ruimte heeft, twee voorbeelden zijn Mini-ITX- en ATX-kaarten.

Circuittype

Last but not least, is het erg belangrijk om er een beetje zicht op te hebben welk circuittype het moederbord gebruikt. Het circuittype is echt het belangrijkste omdat het veel van het bovenstaande bepaalt. Dit alles is echter vaak al beschreven, zodat je niet hoeft te kijken wat elk circuittype betekent voor de meest voorkomende dingen. Er zijn echter nog steeds dingen die interessant zijn om uit te zoeken en dat is, bijvoorbeeld, of het circuittype overklokken van de processor toestaat en of de mogelijkheid bestaat om meerdere grafische kaarten te gebruiken met SLI-functie.

Intel Z490 moederbord

Intel Z370 moederbord

AMD moederbord

Geheugen

RAM (ook wel intern geheugen genoemd) is een van de belangrijkste onderdelen van je computer en het upgraden van je computer met een beetje extra geheugen kan wonderen doen voor een langzame computer. Drie van de bekendere geheugenfabrikanten zijn Crucial, Kingston en Corsair.

Laptop of desktop

Als je op zoek bent naar een geheugen voor een laptop, is het vrijwel zeker dat je op zoek bent naar een geheugen van het type SO-DIMM en in de meeste gevallen moet je een DIMM-geheugen voor je desktopcomputer hebben. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld, NUC-computers gebruiken SO-DIMM's, hoewel ze desktopcomputers zijn, maar wie gebruikt er zoiets om te gamen?

DDR? Wat betekent dat?

Dat betekent niet de Deutsche Democratische Republiek in dit geval, dat is zeker. Dit betekent in dit geval "Double data rate", maar het is niet echt belangrijk om te weten, alleen wij vinden het wel grappig. Wat belangrijk is om in gedachten te houden, is het getal dat na de DDR komt, omdat het wat vertelt over welke generatie geheugen je hebt. Een hoger aantal betekent een latere generatie, wat op zijn beurt nieuwere technologie betekent.

Helaas zijn de verschillende DDR-versies niet achterwaarts compatibel, dus let erop dat je het juiste geheugen voor je computer koopt. Een moederbord met DDR4-sleuven kan bijvoorbeeld alleen DDR4-geheugens gebruiken, maar geen DDR3-geheugens.

Bekijk alle gamegeheugens

Specificaties om te bekijken

Er zijn drie belangrijke dingen naast het geheugentype om naar te kijken voordat je je geheugen aanschaft, namelijk gigabytes, megahertz en hoeveel geheugenmodules zijn inbegrepen. Allereerst moet je beslissen hoeveel gigabytes (GB) geheugen je nodig hebt en meer is altijd beter.

Stap twee is om te kijken hoeveel geheugensleuven je in je computer hebt, zodat je niet te veel geheugenmodules koopt. Dit is erg belangrijk omdat sommige geheugens in pakketten met twee of meer modules geleverd worden. Je kunt bijvoorbeeld twee 8GB-modules krijgen wanneer je 16GB geheugen koopt.

Last but not least moet je kijken naar hoe snel het geheugen is. Dit wordt gemeten in megahertz en zolang de rest van je computer compatibel is met het geheugen, is een hoger getal altijd beter.

ECC

Een geheugen uitgerust met ECC heeft een ingebouwde technologie om te controleren of het geheugen foutloos werkt en als dit niet het geval is, kan het ook kleine fouten oplossen. Dit draagt bij aan een stabielere computer, maar deze geheugens zijn ook een beetje duurder. Je wilt deze waarschijnlijk niet hebben, want ze zijn vaak tot twee procent langzamer dan gelijkwaardige geheugens zonder ECC en zeer weinig processors ondersteunen ECC-geheugens, en nog minder van hen zijn geschikt voor gamen.

DDR4

DDR3