Gids over dockingstations

Wij helpen je het juiste dockingstation te vinden

Een dockingstation is een handig apparaat waarop je onder andere een laptop of monitor kunt aansluiten. Alle kabels zijn dan op één plek aangesloten en je hebt geen last meer van een wirwar aan kabels. Maar hoe weet je welk dockingstation iets voor jou is?

Als je deze korte gids hebt gelezen, weet je precies welk dockingstation goed aansluit op je behoeften. Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen waarvoor je het dock wilt gebruiken. Dockingstations kunnen er hetzelfde uitzien, maar ze verschillen wel degelijk van elkaar. Vraag jezelf eerst af in welke situatie je het dockingstation gaat gebruiken.

Onderweg

Deze dockingstations zijn bedoeld voor als je een externe monitor wilt aansluiten, als je op reis bent of iets wil presenteren.

Werken vanuit huis

Deze dockingstations zijn bedoeld voor als je wat minder ruimte hebt en één externe monitor gebruikt.

Werken op kantoor

Deze dockingstations zijn bedoeld voor het aansluiten van meer dan één scherm. Perfect voor op kantoor, waar je normaal gesproken meer ruimte hebt.

Met welke poort maak je verbinding?

Laten we eens beginnen met je laptop. Op welke poort ga je je dockingstation aansluiten? Zorg ervoor dat het dockingstation verbinding kan maken met de poort die je wilt gebruiken.

Afhankelijk van je laptop kun je met een USB-C-poort tegelijkertijd opladen en je laptop op meerdere schermen en randapparatuur aansluiten. Als je laptop alleen een USB-3-poorten heeft, heb je een extra voedingskabel nodig om hem op te laden. Wil je je laptop aansluiten op meerdere schermen met hoge resolutie? Dan raden we je aan om een Thunderbolt 3-poort te gebruiken als je laptop daarover beschikt.

Waarvoor wil je het dockingstation gebruiken?

Als je wilt bepalen waarvoor je het dockingstation (mogelijk) wilt gebruiken, dan je moet je eerst nadenken over het aantal monitoren, en op welke randapparatuur en harde schijven je het wilt aansluiten. De meeste monitoren kunnen worden aangesloten op een HDMI-poort, maar als je een monitor met hoge resolutie wilt aansluiten, kun je in plaats daarvan de DisplayPort (DP) gebruiken.

Bekijk eerst waarvoor elk dock geschikt is en kies er een die aan je specifieke behoeften voldoet.

Heb je de juiste kabels om alles aan te sluiten?

Als je denkt dat je het juiste dockingstation hebt, zorg er dan voor dat je ook de juiste kabels hebt om hem goed te kunnen gebruiken. Als je bijvoorbeeld hebt besloten om de DP-poort in plaats van de HDMI-poort op je monitor te gebruiken, dan heb je wel de juiste kabel nodig. Kies ook kabels met de juiste lengte. De kabels moeten lang genoeg zijn om de afstand tussen het dockingstation en het apparaat of de accessoires te overbruggen.