Gidsen

Welke spelcomputer moet je kopen?

Wat je ook wilt spelen, je hebt een computer nodig met meer prestaties in de vorm van een snellere processor en betere grafische kaarten om aan de vereisten van de games voor je computer te voldoen.

Als je weet welke games je wilt spelen, kun je gemakkelijk een lijst met computeronderdelen maken die je nodig hebt. Als je een complete spelcomputer koopt, moet je allereerst naar de processor en grafische kaart kijken. Als je in plaats daarvan je eigen spelcomputer bouwt, moet je ook rekening houden met de andere onderdelen van je computer: moederbord, RAM-geheugen, harde schijf en koeling.

Deel 1

Kies je voor een spelcomputer of gaming laptop?

De grote fabrikanten MSI, Asus en Lenovo hebben allemaal goede opties als je tussen een spelcomputer of gaming laptop moet kiezen. Op laptopgebied heeft Razer een groot aantal verschillende modellen ontworpen voor gamen.

De voordelen van een spelcomputer zijn in de eerste plaats de prestaties. Over het algemeen krijg je meer waar voor je geld, betere koeling en een stillere computer. Je hebt ook de mogelijkheid om onderdelen op je computer te vervangen en upgraden.

De afgelopen jaren zijn er een aantal gaming laptops bij gekomen die een serieuze concurrent zijn voor spelcomputers. Het duidelijke voordeel is dat je ze mee kunt nemen. Het nadeel is dat je meer betaalt voor dezelfde prestaties als die van een computer. De ventilatoren van laptops zijn meestal ook luider. Je hebt ook niet dezelfde mogelijkheid om onderdelen te vervangen, dus het kan een goede investering zijn om een iets grotere grafische kaart te nemen.

Deel 2

Welke spelvereisten en budget heb je?

Wij weten waar je aan moet denken bij de keuze voor een spelcomputer. En wat het kost. Het gaat erom welke games je wilt spelen. Daarom hebben we een wat verschillende spelletjes en bijpassende prijscategorieën op een rijtje gezet.

Voor eenvoudiger gamen heb je geen geavanceerde grafische kaart of een razendsnelle processor nodig. Hier volstaat een goedkopere spelcomputer. Anderzijds kun je met een duurdere spelcomputer met meer geavanceerde onderdelen ervoor zorgen dat je computer 'langer meegaat' - je kunt in de toekomst nieuwe games spelen. Denk eraan dat je een stabiele internetverbinding nodig hebt als je online wilt spelen. Veel mensen willen daarom liever met een netwerkkabel spelen dan met een wifi-verbinding.

Speel je Minecraft, League of Legends of Fortnite?

Als je eenvoudige games wilt spelen met minder processorkracht of veeleisende graphics, raden we je aan te investeren in een computer in de prijsklasse van 5000-9000 kr. Als je echter nieuwere games met hogere grafische vereisten wilt spelen, is het misschien een goed idee om naar de volgende categorie te kijken.

Spelcomputers 5000-9000 kr

Gaming laptops 5000-9000 kr

Speelt je CS, World of Warcraft of een nieuwe AAA-game?

Dan heb je een iets snellere processor en betere grafische kaart nodig. Investeer in een computer in de betaalbare prijsklasse van 10.000-19.000 kr. Dan kun je de meeste games met hogere grafische instellingen zonder problemen spelen. Als je echter streamt of opneemt terwijl je speelt, is het een goed idee om naar de volgende prijsklasse te kijken.

Spelcomputers 10000-19.000 kr

Gaming laptops 10000-19.000 kr

Speelt je Battlefield V, Red Dead Redemption 2 of Cyberpunk 2077?

Dit zijn games die je hardware echt uitdagen en de beste onderdelen vereisen, zodat je kunt spelen met de maximale instellingen. In de prijsklasse 20.000+ vind je computers met onderdelen die alle games aankunnen. Stream of neem op tijdens het gamen, zonder vertraging, en geniet ervan dat je niet al over een paar jaar een nieuwe computer hoeft te kopen. Als je ook een gamingstoel koopt, bent je er helemaal klaar voor.

Spelcomputers 20000 + kr

Gaming laptops 20000 + kr

Deel 3

Wilt je meer lezen over de verschillende onderdelen van je computer?

Het zijn de onderdelen die het geheel maken. We bespreken de verschillende onderdelen.

Het moederbord

Vaak wordt de ruggengraat van de computer genoemd, hier worden alle onderdelen verbonden. Controleer of deze compatibel is met andere onderdelen zoals de processor en het RAM-geheugen.

Processors

Geavanceerde games betekent veel data, wat weer een snelle processor vereist. De processor is echter niet zo belangrijk als je grafische kaart, omdat deze harder werkt. Met een middenklasseprocesso heb je alles meestal in huis op het gebied van gaming. Als je je processor wilt upgraden, zorg er dan voor dat deze compatibel is met het moederbord.

Grafische kaart

De grafische kaart is ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel als je zonder vertraging met een hoge resolutie wilt spelen.

RAM-geheugen

Het RAM-geheugen is het werkgeheugen waarmee je je games kunt spelen en tegelijkertijd andere programma 's kunt uitvoeren. Gewoonlijk heb je ten minste 8 GB nodig om te gamen zonder vertraging. Maar als je er vanaf het begin voor kiest om 16 GB te gebruiken, weet je dat je in de toekomst ruimte hebt. En je kunt niet bij voorkeur verschillende fabrikanten van RAM-geheugen mengen of wanneer je upgradet.

Harde schijf

Met een SSD-schijf laden je games sneller. Je computer start ook sneller op dan met een traditionele HDD-schijf die je in plaats daarvan als aanvulling kunt gebruiken als opslag, bijvoorbeeld als je tijdens het gamen opneemt.

Koeling

Een goed koelsysteem is goud waard. Meerdere ventilatoren zijn een voordeel, terwijl waterkoeling maximale prestaties biedt. En dan hebben we het nog niet over het minimale geluid.

Laatst bijgewerkt: 16 september 2022

Tags