Start een podcast – dit is hoe je dat precies doet

Wil je beginnen met podcasts? Wij hebben alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Een podcast is in feite niets meer of minder dan een reeks afleveringen (audio of video) die via een RSS-feed worden verspreid. En als je je abonneert op deze feeds, kun je altijd luisteren naar de nieuwste afleveringen van je favoriete podcast.

Podcasts worden ieder jaar populairder. De markt voor podcastproducten is enorm gegroeid en tegenwoordig kan iedereen zijn eigen podcast beginnen. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is een microfoon die je kunt aansluiten op een computer, smartphone, mengpaneel of draagbare recorder– een beetje afhankelijk van wat je precies wilt en met hoeveel podcasters je bent. In deze handleiding vertellen we eerst welke apparatuur je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Deel 1

Welke microfoon moet ik kiezen?

Er zijn verschillende microfoons op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor podcasts en streaming. Je kunt een USB-microfoon kiezen die je direct aansluit op je computer. De opnames bewerk je vervolgens met software. Of je kiest een XLR-microfoon die je aansluit op een mengpaneel of op een externe geluidskaart met XLR-ingangen.

En afgezien van de keuze tussen een USB- of XLR-microfoon, moet je ook nog kijken of je liever een dynamische microfoon of een condensatormicrofoon gebruikt.

Welke variant het best bij jou past, hangt af van met hoeveel jullie zijn en hoeveel omgevingsgeluid er is. Hieronder kijken we even naar wat termen die handig zijn om te kennen als je een microfoon gaat kopen.

Dynamische microfoon en condensatormicrofoon

Dynamische microfoons zijn heel geschikt om geluiden in de buurt van de microfoon op te nemen, maar ze vangen minder geluid op als de afstand groter wordt. Daarom zijn ze het meest geschikt voor één persoon of voor één stem per microfoon. Ook zijn ze heel handig als je geen studio of stille omgeving hebt. Praat altijd in de richting van je dynamische microfoon, op vijf tot tien centimeter afstand, voor een goede geluidskwaliteit (vergelijk het met een zanger die met een band op het podium staat).

Een condensatormicrofoon klinkt vaak helderder en beter, maar neemt tegelijk meer geluid uit de omgeving op. In een goed geïsoleerde en stille ruimte is een condensatormicrofoon een uitstekende keuze. Deze microfoon kan ook meerdere mensen tegelijkertijd opnemen. Maar als je in de keuken zit met de afzuigkap op de hoogste stand, dan is deze microfoon minder geschikt.

Vangt geluid uit verschillende richtingen op

Misschien is dit wat te technisch, maar denk eraan dat een microfoon verschillende registratiegebieden kan hebben. Dat wil zeggen hoe gevoelig de microfoon is voor geluid uit verschillende richtingen. De voorbeelden hieronder laten zien dat verschillende microfoons verschillende registratiegebieden hebben, en dat je dus op verschillende manieren rondom de microfoon moet gaan zitten.

Omnidirectionele microfoons zijn in alle richtingen even gevoelig, maar zijn niet heel gevoelig voor tocht. Ze zijn daarom ideaal als er veel mensen rond een tafel zitten of als dasspeldmicrofoon bij tv-opnames.

Niermicrofoons zijn gerichte microfoons die vooral geluid van voren opvangen. De meeste microfoons zijn niermicrofoons, tenzij anders vermeld. Dynamische microfoons zijn altijd niermicrofoons.

Een superniermicrofoon (shotgunmicrofoon) is een erg richtingsgevoelige microfoon die niet alleen geluid van voren opvangt, maar ook van achteren. Hij is het meest geschikt voor één stem tegelijkertijd en wordt vaak gebruikt voor vlogs en videostreaming. Hij heeft namelijk dezelfde geluidskwaliteit als een condensatormicrofoon, maar je hoeft er niet zo dichtbij te zitten (op één meter afstand is prima) en je hebt geen last van omgevingsgeluiden.

Een figuur-8-microfoon, of gewoon figuur-8, neemt net zo veel geluid van de voorkant op als van de achterkant, maar minder van de zijkanten. Als je met zijn tweeën bent en tegenover elkaar wilt zitten, kun je het best een figuur-8 kiezen. Denk eraan dat je in een stille omgeving gaat zitten, omdat deze microfoon gevoelig is voor tocht en achtergrondgeluiden.

USB-microfoon

Een USB-microfoon is een simpele en betaalbare oplossing als je in je eentje podcasts wilt maken of als je samen met een paar vrienden, allemaal vanaf je eigen locatie, een podcast opneemt (dan heeft iedereen een eigen USB-microfoon nodig). Je sluit de USB-microfoon aan op je computer en je kunt de geluidsopname bewerken in een gratis audio-editor. Dit type microfoon wordt vaak gebruikt door YouTube-ers en streamers.

Het kan echter behoorlijk lastig zijn om meerdere USB-microfoons op één computer aan te sluiten. Als je met meerdere mensen een podcast maakt, kan het slimmer en goedkoper zijn om een USB-condensatormicrofoon te kopen, bijvoorbeeld de Yeti Nano van Blue Microphones, en naast elkaar te gaan zitten. Nog een paar bestsellers op het gebied van high-end USB-condensatormicrofoons zijn de Røde NT- USB of de Blue Microphone Yeticaster.

Een indrukwekkend, nieuw product in een compact formaat is de Røde NT-USB Mini. Deze microfoon zet je met een magneet vast op een tafelstandaard, maar je kunt ook heel eenvoudig een microfoonarm gebruiken. Hij heeft een geïntegreerd popfilter, een USB-C-uitgang voor je computer en een 3,5-mm-uitgang voor een koptelefoon.

Ben je op zoek naar een dynamische USB-microfoon die je ook kunt gebruiken als je last hebt van omgevingsgeluiden? Dan is de dynamische Røde Podcaster een uitstekend alternatief.

XLR-microfoon

Een XLR-microfoon is de volgende stap voor iedereen die echt helder geluid wil en met meerdere mensen tegelijkertijd aan het podcasten is. In tegenstelling tot USB-microfoons, moet je een XLR-microfoon aansluiten op een extern apparaat: een mengpaneel of een externe geluidskaart met XLR-ingang. Je kunt een XLR-microfoon dus niet direct op je computer aansluiten. Deze optie is vaak duurder dan een USB-microfoon omdat je dan een microfoon én een apparaat met XLR-ingang moet aanschaffen. De RØDE PodMic XLR is een voorbeeld van een dynamische podcastmicrofoon die speciaal is ontwikkeld voor streaming en podcasts. Hij heeft een geïntegreerd ploffilter en kan met een XLR-kabel worden aangesloten op je externe podcastapparatuur.

Draagbare opname-apparaten

Een compact en betaalbaar alternatief voor opnames met de computer is de Zoom H6 Handy Recorder tai ZOOM H1N Handy Recorder. Dit zijn twee 'hand-held recorders' of 'field recorders' van het merk Zoom met heel veel opnamemogelijkheden. Ze zijn heel gemakkelijk mee te nemen, ze werken op batterijen en als je weer thuis bent, kun je ze ook als externe geluidskaart gebruiken. Je kunt meerdere sporen tegelijkertijd opnemen en de twee meegeleverde microfoons kun je heel eenvoudig vervangen door XLR-microfoons.

Deel 2

Geavanceerd, maar heel gebruiksvriendelijk voor meerdere podcasters tegelijkertijd

Werk je vaak met meerdere podcasters tegelijkertijd? Wil je meer met je opnames kunnen doen, geluidseffecten toevoegen of telefonische interviews doen tijdens de uitzending? Inmiddels bestaan er apparaten die speciaal zijn ontwikkeld voor podcasts. Deze apparaten hebben meerdere ingangen voor microfoons en koptelefoons en je kunt er vaak mee opnemen zonder computer, gewoon op een SD-kaart. Maar je kunt ze ook gebruiken als geavanceerde, externe geluidskaart, als je toch liever een computer gebruikt. Twee voorbeelden zijn de Røde Rodecaster Pro Podcast Mixer en de Zoom LiveTrak L-8. Deze producten zijn heel gemakkelijk te gebruiken – met een simpele druk op de knop kun je intro's, jingles, reclame en geluidseffecten afspelen.

Popfilter voor beter geluid

Een popfilter is het ronde schijfje dat voor de microfoon zit bij bijvoorbeeld radio-uitzendingen. Veel moderne podcastmicrofoons hebben een geïntegreerd popfilter dat het ploffende en sissende geluid van bijvoorbeeld P's en T's elimineert. En daardoor klinken je stemopnames niet alleen beter; een popfilter vangt ook speeksel op, waardoor je microfoon langer mee gaat.

Vergeet de standaard niet

Als je professionele podcasts wilt maken, is een goede standaard of microfoonarm belangrijker dan je misschien denkt. Een microfoonarm is extra belangrijk als je een dynamische microfoon hebt die je dicht bij je mond moet houden. Sommige microfoons worden met standaard geleverd, of je kunt er een kopen. Je kunt ook kiezen voor een eenvoudige tafelstandaard of een langere microfoonarm, bijvoorbeeld de Blue Microphones Compass.

Podcasten met je mobiel

Soms is het handig om je podcasts op te nemen met je mobiele telefoon. Maar dan kun je geen externe geluidskaart of XLR-microfoon gebruiken. Gelukkig zijn er andere slimme oplossingen. Zo zijn er dasspeldmicrofoons (Røde Smartlav+) of adapters die ervoor zorgen dat je een traditionele microfoon kunt aansluiten op je mobiel.

Je podcast bewerken

Twee populaire en gratis programma's om audiobestanden mee te bewerken zijn Garageband en Audacity. En als je ervoor wilt betalen, is Adobe Audition een goed alternatief, met name omdat het gratis is voor mensen met een Creative Cloud-abonnement.

Tijd om te casten

De grootste podcastservices zijn Libsyn en Acast. Of Spotify. Als je een website hebt, of een website voor je podcast wilt hebben, dan adviseren wij je Squarespace. Dat platform heeft een geïntegreerde podcastoplossing en je hoeft niet bij te betalen voor podcastservices zoals Acast.

Heb je geen opnamestudio?

Ga je thuis opnemen? Denk er dan aan dat geluid weerkaatst. Een klassieke oplossing is opnemen in je kledingkast. Of probeer zo veel mogelijk zachte meubels in je opnameruimte te verzamelen, of hang doeken en dekens op aan de muur.

23 september 2020

Hoe creëer je boeiende content

Om boeiende content te creëren heb je creativiteit, structuur en middelen nodig. In onze handleiding kijken we naar de basisprincipes voor het maken van content en video's.

E-readergids

Wat is er mis met gedrukte boeken? Waarom niet lezen op de tablet of de telefoon? Er zijn veel goede redenen om te investeren in een e-reader.

Handleiding voor koptelefoons

Met de juiste koptelefoon kun je genieten van muziek en films, gemakkelijker focussen en nog lekkerder sporten. Maar het is niet altijd makkelijk om uit alle merken en modellen de juiste te kiezen. Wij helpen je bij het vinden van de juiste koptelefoon.

Welke spelcomputer moet je kopen?

Wat je ook wilt spelen, je hebt een computer nodig met meer prestaties in de vorm van een snellere processor en betere grafische kaarten om aan de vereisten van de games voor je computer te voldoen.

4 slimme gadgets om op afstand te werken

Hierbij een lijst met dingen die helpen om te ontsnappen aan dit scenario en sneller, ergonomischer en beter thuis te werken.

Duurzame schermtijd – voor mens en milieu

Duurzaam schermgebruik behelst de volledige levensduur van het beeldscherm, maar gaat ook over de gebruiker van het scherm die zich goed moet voelen tijdens het gebruik. Hier volgen enkele belangrijke punten die gunstig zijn voor zowel medewerkers als milieu.