Hou je van lezen? Er zijn veel goede redenen om te investeren in een e-reader. Een e-reader is kleiner en lichter dan een gemiddelde roman. Bovendien biedt een e-reader een papierachtige leeservaring die dankzij het zachte licht ook prettig is voor je ogen. Daarnaast heb je meteen duizenden boeken bij en gaat de batterij vaak wel meer dan een maand mee.
In het algemeen maken alle e-readers gebruik van E-Ink-technologie, of 'elektronisch papier'. Het voordeel van deze techniek is dat het vriendelijk is voor de ogen en dat je ook in fel zonlicht kunt lezen. Voorheen hadde e-readers alleen schermen met grijswaarden, maar tegenwoordig zijn er ook e-readers met kleur. Alle e-readers met een E-Ink-scherm functioneren ongeveer hetzelfde en bieden dezelfde leesbeleving. De schermen kunnen verschillen in grootte en resolutie. Wat grootte betreft is het puur een kwestie van smaak.
Vind je het prettig om grote letters te lezen, dan is het verstandig om een e-reader met een groter scherm te nemen, zodat je een groter lettertype kunt kiezen zonder dat de zinnen te kort worden. De resolutie van het scherm wordt in DPI gemeten (pixels per inch). Bij een hoger cijfer zien de letters er zachter uit. E-readers hebben meestal een resolutie tussen de 200 en 300 DPI.
Een voordeel van een e-reader t.o.v. tablets en smartphones is dat het scherm geen licht afgeeft. Daardoor zijn ze prettig voor je ogen en energiezuinig. Maar net zoals je een boek moet verlichten tijdens het lezen heeft een e-reader ook verlichting nodig in het donker. Steeds meer producenten kiezen ervoor hun e-readers te voorzien van ingebouwde achtergrondverlichting. Bij meer en meer modellen kun je de blauwwaarden aanpassen om je ogen te sparen.
Met een gewicht van een paar honderd gram en de grootte van een dunne pocket kun je de meeste e-readers meenemen in je tas of in een grote jaszak. Veel varianten hebben een ingebouwde hoes ter bescherming van het scherm, terwijl andere dat als optie aanbieden.
Lees je graag als je in het zwembad bent of in bad zit, overweeg dan een waterdichte e-reader te kopen.
Alle e-readers kunnen tekst weergeven, maar er zijn onderlinge verschillen. Er zijn e-readers met bijvoorbeeld ingebouwde woordenboeken of encyclopedieën. Sommige hebben ook calculators en spelletjes – ideaal voor kinderen die zich vervelen tijdens lange ritten.
Veel e-readers hebben een touchscreen waarmee je met een tikje op het scherm naar de volgende pagina gaat en een aantal heeft een meegeleverde pen waarmee je in de kantlijn aantekeningen kunt maken. Er zijn ook e-readers die luisterboeken kunnen afspelen.
Bij e-readers is de opslagruimte bijna nooit een probleem, in ieder geval niet als je boeken in Epub-formaat leest. Het ingebouwde geheugen is meestal voldoende voor duizenden boeken.
Bij de keuze van een e-reader die luisterboeken kan afspelen is opslagruimte veel belangrijker. Veel e-readers ondersteunen verschillende soorten geheugenkaarten, maar als je meer opslagruimte wilt, zijn er e-readers met een geheugencapaciteit van maximaal 32 GB.
Welke bestandsformaten een e-reader ondersteunt bepaalt waar je je boeken kunt aanschaffen. Het meest gebruikelijke bestandsformaat is Epub, dat door de meeste e-readers wordt ondersteund. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld de e-readers van Amazon, die gebruikmaken van een eigen bestandsformaat. Wil je digitale boeken lenen van de bibliotheek, dan moet je e-reader ook Adobe RDM ondersteunen. Sommige e-readers hebben ook PDF-ondersteuning, waardoor ze handig zijn voor werk en studie.
Omdat een e-reader alleen maar stilstaande beelden kan weergeven, gebruik je hem waarschijnlijk niet om mee te surfen op internet en je e-mail te controleren (hoewel het technisch gezien wel mogelijk is). Toch kan een e-reader met wifi een slimme keuze zijn. Dan kun je boeken namelijk direct kopen of lenen zonder tussenkomst van een computer.
Als je naar luisterboeken luistert en daarbij gebruikmaakt van een draadloze koptelefoon, dan moet je e-reader Bluetooth ondersteunen.
Naar onze draadloze koptelefoons16 december 2021
Er zijn andere artikelen die u misschien interessant zou kunnen vinden.
Wil jij het bioscoopgevoel naar je woonkamer halen? Genieten van elke film en serie terwijl je elk detail perfect meekrijgt, maar je weet niet precies hoe? Met onze grote tv-gids helpen we je bij het stellen en van de belangrijkste vragen die je moet stellen. Laat ons je zo helpen bij het maken van de juiste keuze, in het uitgebreide aanbod van tv’s.
Om boeiende content te creëren heb je creativiteit, structuur en middelen nodig. In onze handleiding kijken we naar de basisprincipes voor het maken van content en video's.
Met de juiste koptelefoon kun je genieten van muziek en films, gemakkelijker focussen en nog lekkerder sporten. Maar het is niet altijd makkelijk om uit alle merken en modellen de juiste te kiezen. Wij helpen je bij het vinden van de juiste koptelefoon.
Wat je ook wilt spelen, je hebt een computer nodig met meer prestaties in de vorm van een snellere processor en betere grafische kaarten om aan de vereisten van de games voor je computer te voldoen.
Wil je beginnen met podcasts? Wij hebben alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.
Hierbij een lijst met dingen die helpen om te ontsnappen aan dit scenario en sneller, ergonomischer en beter thuis te werken.