Handleiding voor koptelefoons

Wij helpen je bij het vinden van de juiste koptelefoon

Met de juiste koptelefoon kun je genieten van muziek, gemakkelijker focussen en nog lekkerder sporten. Maar het is niet altijd makkelijk om uit alle merken en modellen de juiste te kiezen. Met draad of draadloos? Wat is True Wireless? En waarom zou je honderden euro's betalen voor een koptelefoon als er modellen voor een paar tientjes beschikbaar zijn?

Welk model past bij jou?

Koptelefoons worden meestal in drie hoofdcategorieën verdeeld, of ze nu draadloos zijn of niet: over-ears die het hele oor omhullen, on-ears die op het oor liggen en in-ears die je in je oor doet. De verschillende categorieën kunnen op hun beurt gesloten, halfgesloten, halfopen of open zijn, en in uiteenlopende mate omgevingsgeluid binnenlaten.

Bedenk eerst wanneer, waar en hoe je een koptelefoon gaat gebruiken. De pasvorm, hoe de koptelefoon op het hoofd zit en hoe gesloten of open hij is, speelt natuurlijk een belangrijke rol en dit is afhankelijk van waar je je koptelefoon voor gaat gebruiken.

woman in ear

In-ear koptelefoons – gemaakt voor sporten

Dit zijn de klassieke oordopjes die je in je oor doet. In deze categorie vallen zowel de nauwsluitende siliconen oordopjes en de modellen die iets losser zitten en daardoor meer omgevingsgeluid doorlaten. Een in-ear-koptelefoon is klein en licht, maar het geluid is meestel vrij goed ondanks de kleine luidsprekers. Een koptelefoon voor het sporten is meestal van het type in-ear. Vaak heeft deze koptelefoon een beugel voor bevestiging achter het oor of een siliconen vleugel voor plaatsing in het buitenoor Het is belangrijk dat de in-ear-koptelefoon goed in je oor zit. Daarom zitten er vaak oorkussentjes bij in verschillende maten.

Naar de producten
woman on ear

On-ear-koptelefoons – goed geluid waarmee je de buitenwereld niet buitensluit

De naam zegt het al: dit is een koptelefoon die op de oren zit, zonder ze volledig te omsluiten. Dankzij de constructie is de luidspreker vaak een stuk groter, waardoor het op papier mogelijk is om beter geluid te produceren dan bij een in-ear koptelefoon. Dit type koptelefoon sluit de buitenwereld echter niet op dezelfde manier buiten als een over-ear koptelefoon en sommige mensen vinden dat ze oncomfortabel zitten bij langdurig gebruik.

Naar de producten
man over ear

Over-ear koptelefoons – comfortabele koptelefoons waarmee je je kunt afsluiten

Voor de beste geluidservaring en goed comfort adviseren wij een over-ear koptelefoon die het hele oor omsluit. Vaak heeft deze koptelefoon grote, zachte kussens die zelfs tijdens lange luistersessies comfortabel zitten. Het nadeel van een over-ear koptelefoon is echter dat hij groot en log is, hoewel sommige modellen inklapbaar zijn. Hoeveel omgevingsgeluid wordt buitengesloten is afhankelijk van het materiaal en de constructie van de koptelefoon. Veel koptelefoons in deze categorie hebben overigens actieve ruisonderdrukking (ANC), waarmee het omgevingsgeluid wordt tegengegaan door een tegengesteld signaal.

Naar de producten

Welke functies heb je nodig?

Koptelefoons zijn er in alle prijsklassen: van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Duurdere koptelefoons hebben vaak betere onderdelen en beter geluid dan goedkopere koptelefoons, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Andere dingen waar je meer voor betaalt zijn bijvoorbeeld het gebruikte materiaal en vooral de extra functies op een koptelefoon.

woman on ear

Draadloze koptelefoons? Of toch met draad?

Koptelefoons hadden voorheen altijd een draad, maar draadloze koptelefoons hebben de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. Draadloze koptelefoons kun je via Bluetooth koppelen aan je apparaat en zijn in allerlei verschillende uitvoeringen beschikbaar. Het nadeel van draadloze koptelefoons is dat ze een ingebouwde batterij hebben die moet worden opgeladen. Bij de keuze van een model moet je daarom ook rekening houden met de batterijduur. De meeste koptelefoons hebben tegenwoordig echter een lange batterijduur en gaan vaak de hele dag mee.

True Wireless

True Wireless is een benaming voor koptelefoons die helemaal niet met elkaar zijn verbonden en daardoor volledig draadloos zijn. True Wireless-koptelefoons bieden maximale vrijheid, maar dit gaat ten koste van de batterijduur. Meestal wordt de beperkte batterijduur gecompenseerd doordat de er een houder met ingebouwde batterij wordt meegeleverd, zodat je de koptelefoon onderweg kunt opladen. In ear-koptelefoons worden tot de categorie 'True wireless' gerekend omdat ze volledig draadloos communiceren, tussen het rechter- en linkeroortje en tussen de koptelefoon en het afspeelapparaat.

Actieve ruisonderdrukking – sluit de omgeving buiten

Actieve ruisonderdrukking (ANC) is een techniek die steeds vaker wordt gebruikt, voornamelijk in over-ear koptelefoons, om omgevingsgeluid te onderdrukken. De techniek houdt in dat microfoons aan de buitenkant en in de koptelefoon omgevingsgeluid opvangen en dit geluid tegenwerken met een antigeluid. Je kunt ANC tijdens het luisteren naar muziek gebruiken of als je gewoon wat rust op kantoor wilt ervaren.

Doorlaten – laat de omgeving binnen

Wil je de muziek niet uitzetten of de oordopjes uitdoen als iemand iets wil zeggen, dan is het doorlaten van omgevingsgeluid een handige functie. Een koptelefoon die omgevingsgeluid doorlaat maakt gebruik van microfoons om de omgeving door te laten als je op een knopje drukt.

Microfoon – wat heb je nodig?

De meeste koptelefoons zijn uitgerust met een microfoon om te kunnen bellen. Gebuik je de koptelefoon vooral om mee te bellen of te skypen, dan kun je het beste een daarvoor geschikte koptelefoon gebruiken. Deze koptelefoons zijn vaak uitgerust met speciale microfoons die het omgevingsgeluid wegfilteren waardoor de ontvanger je stem zo duidelijk mogelijk hoort.

Bent u op zoek naar speciale functies voor tijdens het sporten?

Wil je je trainingen en voortgang bijhouden, dan is het leven de afgelopen jaren aanzienlijk makkelijker geworden. Met een goedzittende sportieve koptelefoon hoef je geen activity tracker meer om. Functies die in dit soort sportieve koptelefoons zitten, zijn bijvoorbeeld een hartslagmeter en bijbehorende apps om trainen leuker te maken. Wil je je koptelefoon meenemen naar het zwembad, kies dan voor een koptelefoon met waterdichte oordoppen. Een IP-56-certificering betekent bijvoorbeeld dat je de koptelefoon in de regen kunt gebruiken. IP67 betekent dat ze tot een aantal meter diepte waterdicht zijn.

Gamingkoptelefoon, gamingheadset of spelheadset – wat is het nou?

Een van de grootste verschillen tussen 'gewone koptelefoons' en gamingheadsets (ook wel gamingkoptelefoons genoemd) is de geluidskwaliteit. Een gamingheadset is niet alleen bedoeld om met je medespelers te kunnen praten, maar het volle geluid draagt ook bij aan een betere game-ervaring. Een hogere prijs betekent meestal ook beter geluid als de headset verder dezelfde functies heeft.

Als je veel in een rumoerige omgeving speelt, dan kun je het beste kiezen voor een gesloten koptelefoon die het geluid van buitenaf dempt. Een headset met zachte kussens die niet te veel klemt, is een goed idee zijn als je vaak lange tijd speelt.

Je headset moet ook een goede microfoon hebben, zodat je medespelers je luid en duidelijk kunnen horen. Sommige headsets hebben daarom extra technologie die ervoor zorgt dat vervelende omgevingsgeluiden niet wordt doorgezet naar je medespelers. Zo kun je de headset gebruiken in een rumoerige omgeving, zonder dat je vrienden alles kunnen horen wat er om je heen gebeurt.

Studiokoptelefoon – voor als je een thuisstudio hebt

Heb je thuis een studio? Dan heb je zeker een goede studiokoptelefoon nodig. Gewone koptelefoons doen het gewoon niet zo goed als je wilt opnemen, editen of mixen. Hierbij gaat het deels om het buitensluiten van de omgeving zodat je de details kunt horen, en anderzijds gaat het erom dat je de omgeving niet stoort.

Je hebt een koptelefoon nodig die goed rond je oren sluit zonder dat het vervelend wordt, zelfs als je hem langere tijd gebruikt. De koptelefoon moet stevig zijn en iedere dag kunnen worden gebruikt (soms onder zware omstandigheden). Het is ook geweldig als ze een zo neutraal mogelijke geluidsbeeld bieden dat representatief is voor het eindresultaat.

Bedenk of of een open of gesloten koptelefoon nodig hebt. Voor opnamen en opdrachten op locatie zijn gesloten koptelefoons het meest geschikt om omgevingsgeluid buiten te sluiten. Voor lange mixsessies en tijdens het masteren in de studio is een open koptelefoon de beste keuze, zodat je profiteert van een betere geluidservaring.

29 november 2021