Kies de juiste hoofdtelefoon

Er zijn weinig zaken die het leven aangenamer maken dan een nieuwe hoofdtelefoon, maar om uit alle merken en modellen de juiste te kiezen is niet altijd eenvoudig. In deze gids proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden en je te helpen om de hoofdtelefoon te vinden die bij jou past.

Met een snoer of draadloos? Wat wordt met True Wireless bedoeld? Waarom zou je honderden euro's betalen voor een hoofdtelefoon als er modellen voor een paar tientjes beschikbaar zijn? In deze gids bekijken we alles wat je moet weten om tot de juiste aanschaf over te gaan.

Deel 1

Wanneer, waar en hoe ga je de hoofdtelefoon gebruiken?

Eén van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is wanneer en hoe je de hoofdtelefoon gaat gebruiken. Loop je vaak hard of breng je veel tijd door in de sportschool, dan heb je waarschijnlijk een kleine, draadloze hoofdtelefoon nodig met een goede pasvorm. Reis je vaak voor je werk, dan wil je ongetwijfeld een over-ear koptelefoon met veel comfort en actieve ruisonderdrukking. Maar luister je onderweg van huis naar werk, als je af en toe gaat sporten of luister je naar een podcast tijdens de afwas, dan kun je waarschijnlijk het beste een allround-hoofdtelefoon kopen die een beetje van alles heeft.

Denk goed na hoe je de hoofdtelefoon gaat gebruiken en houd dat in gedachten bij het lezen van de rest van de gids.

Deel 2

Welk model past bij je?

We kijken als eerste naar de pasvorm van de hoofdtelefoon en hoe hij op het hoofd zit. De meeste hoofdtelefoons kunnen globaal in de volgende categorieën worden ingedeeld.

In-ear hoofdtelefoon

Dit zijn de klassieke oordopjes die in het oor worden gestopt. Onder deze categorie vallen zowel de nauwsluitende siliconen oordopjes en de modellen die losser zitten en daarmee meer omgevingsgeluid doorlaten. Een hoofdtelefoon voor sporten is van van het in-ear type, meestal in combinatie met een beugel voor bevestiging rond het oor of een siliconen vleugel voor plaatsing in het buitenoor Het is belangrijk dat de in-ear hoofdtelefoon op de juiste manier in het oor zit en daarom zitten er vaak oorkussens bij in verschillende formaten. Een in-ear-hoofdtelefoon is klein en licht, maar ondanks het kleine luidsprekeronderdeel is het geluid vrij goed.

On-ear hoofdtelefoon

Zoals de naam aangeeft is dit een hoofdtelefoon die tegen de oren aanzit, zonder ze volledig te omsluiten. Door de constructie kan het luidsprekerelement groot zijn waardoor het op papier mogelijk is beter geluid te produceren dan bij een in-ear hoofdtelefoon. De hoofdtelefoon sluit de buitenwereld echter niet op dezelfde manier buiten als een omsluitende over-ear hoofdtelefoon en sommige mensen vinden dat na lange tijd luisteren onprettig.

Over-ear hoofdtelefoon

Voor de beste geluidservaring adviseren wij een over-ear hoofdtelefoon die het hele oor omsluit. Vaak heeft deze hoofdtelefoon grote, zachte kussens die zelfs tijdens langere luistersessies comfortabel zitten. Het nadeel van een over-ear hoofdtelefoon is dat ze groot en log zijn, hoewel ze inklapbaar zijn. Hoeveel omgevingsgeluid buiten wordt gesloten is afhankelijk van het materiaal en de constructie van de hoofdtelefoon. Veel koptelefoons in deze categorie zijn tevens uitgerust met actieve ruisonderdrukking (ANC) waarmee het omgevingsgeluid wordt tegengewerkt door een tegengesteld signaal.

Deel 3

Welke functies heb jij nodig?

Een hoofdtelefoon is verkrijgbaar van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Duurdere hoofdtelefoons hebben vaak betere onderdelen en beter geluid dan goedkopere hoofdtelefoons, maar er zijn uitzonderingen. Andere dingen waar je voor betaalt zijn bijvoorbeeld het gebruikte materiaal en misschien wel vooral de functie van de hoofdtelefoon.

Draadloos of met kabel?

Het gebruik van een hoofdtelefoon stond vaak synoniem voor gedoe met kabels, maar tegenwoordig besteden steeds meer producenten aandacht aan draadloze hoofdtelefoons. Met bluetooth sluit u uw draadloze koptelefoon aan op uw apparaat en is in alle denkbare uitvoeringen beschikbaar. Het nadeel van een draadloze hoofdtelefoon is dat ze een ingebouwde batterij hebben die opgeladen moet worden. Bij de keuze van een model moet u daarom de tijdsduur in gedachten houden. De huidige hoofdtelefoons hebben echter over het algemeen een lange batterijlevensduur en u kunt er vaak wel een dag mee doen.

True Wireless

True Wireless is een benaming voor hoofdtelefoons die niet aan elkaar zitten en daardoor echt draadloos zijn. True Wireless-hoofdtelefoons bieden maximale vrijheid en beweeglijkheid - ten koste van de batterijlevensduur. Meestal wordt de beperkte batterijlevensduur gecompenseerd doordat de hoofdtelefoon wordt geleverd met een ingebouwde batterij in een etui om onderweg op te laden.

Actieve ruisonderdrukking

Actieve ruisonderdrukking (ANC) is een techniek die steeds meer wordt gebruikt in vooral over-ear hoofdtelefoons om omgevingsruis en -lawaai te elimineren. De techniek is erop gebaseerd dat microfoons aan de buitenkant en in de hoofdtelefoon het omgevingsgeluid opvangen en op dat moment tegen te werken met een antigeluid. De techniek kan samen met muziek worden gebruikt of gewoon om rustgevende stilte op kantoor te ervaren.

Doorlaten omgevingsgeluid

Wil je de muziek niet uitzetten of de oordopjes uitdoen als iemand iets wil zeggen is het doorlaten van omgevingsgeluid een goede functie. Een hoofdtelefoon die omgevingsgeluid doorlaat maakt gebruik van microfoons om de omgeving door te laten als u op een knopje drukt.

Microfoon

De meeste hoofdtelefoons zijn uitgerust met een microfoon om te kunnen bellen. Gebuik je de hoofdtelefoon vooral om mee te bellen of te skypen kunt u het beste een daarvoor geschikte hoofdtelefoon gebruiken. Deze zijn vaak uitgerust met speciale microfoons die het omgevingsgeluid wegfilteren waardoor de ontvanger uw stem zo duidelijk mogelijk hoort.

Functies voor sporten

Wil je jouw trainingen en voortgang bijhouden, dan is het leven de afgelopen jaren aanzienlijk makkelijker geworden. Met een goedzittende sportieve hoofdtelefoon hoef je geen activity tracker meer om. Functies die in de sportieve hoofdtelefoons zitten zijn een polsmeter en bijbehorende apps om trainen leuker te maken. Wil je de hoofdtelefoon meenemen naar het zwembad, dan kun je kiezen voor een hoofdtelefoon met waterdichte oordoppen. Een IP-56-certificering betekent bijvoorbeeld dat je de hoofdtelefoon in de regen kunt gebruiken. IP67 betekent dat ze tot een aantal meter diepte waterdicht zijn.

24 september 2019

Start een podcast – dit is hoe je dat precies doet

Wil je beginnen met podcasts? Wij hebben alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.

4 slimme gadgets om op afstand te werken

Hierbij een lijst met dingen die helpen om te ontsnappen aan dit scenario en sneller, ergonomischer en beter thuis te werken.

Wat u nodig heeft om mobiel te kunnen werken

Veel mensen zeggen dat de vaste werkplek geen toekomst meer heeft. In plaats daarvan werken we thuis, in het café of op een flexplek op kantoor. Deze ontwikkeling heeft geleid tot een grotere interesse voor producten waarmee we overal efficiënt kunnen werken.

Duurzame schermtijd – voor mens en milieu

Duurzaam schermgebruik behelst de volledige levensduur van het beeldscherm, maar gaat ook over de gebruiker van het scherm die zich goed moet voelen tijdens het gebruik. Hier volgen enkele belangrijke punten die gunstig zijn voor zowel medewerkers als milieu.

Waar je aan kunt denken als je thuis werkt

Structureer je dag, toon je beschikbaarheid en denk aan het sociale aspect. Onze IT-consultant Fredrik Hansson deelt waar je aan kunt denken wanneer je telewerkt.